Te groot om ons voor te stellen – Amitav Ghosh

Te groot om ons voor te stellen – Amitav Ghosh

24,90

Te groot om ons voor te stellen
De klimaatcrisis en onze verbeelding

In dit bejubeld essay onderzoekt Amitav Ghosh het onvermogen van kunst en literatuur maar ook van geschiedschrijving en politiek om de schaal en het geweld van de klimaatverandering te vatten. Omgekeerd, merkt hij op, is de klimaatcrisis ook een crisis van de cultuur en dus van de verbeelding. Een oproep om de meest urgente taak van onze tijd onder ogen te zien.

Wat zeiden kunst en literatuur begin 21ste eeuw over het vooruitzicht dat de zee op een dag steden als New York en Bangkok zou verzwelgen? Als toekomstige generaties ooit antwoorden op die vraag zoeken, zullen ze snel rond zijn. Sciencefiction, non-fictie en documentaires bij de vleet, jazeker. Maar voor het klimaat geen GuernicaApocalypse Now of Oorlog en vrede. Misschien besluiten onze nazaten wel dat kunst-van-toen mensen ervan weerhield hun benarde situatie te herkennen. En heel misschien dopen ze dit tijdgewricht dan De Grote Verwarring.

Met een voorwoord van Dirk Holemans.
In samenwerking met uitgeverij EPO.

Originele titel: The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable, The University Of Chicago Press, 2016 – Uit het Engels vertaald door Jan Heyvaert

×
×

Winkelmand