Groene Academie najaar 2023

Spreekt het ecologisme jou aan en wil je hier graag meer over weten? In deze basisopleiding leer je meer over de historische wortels en de fundamenten van het ecologisch denken en hoe dit als kompas kan dienen voor de toekomst.

Op drie zaterdagen ga je in gesprek met verschillende experten over thema’s zoals ecofeminisme, commons, democratie & burgerpanels, degrowth en agro-ecologie.

Waar en wanneer? Deze editie vindt plaats in het najaar in Gent (bij Landwijzer vzw) op de volgende drie zaterdagen: 21 oktober, 11 november en 2 december. Het programma is van 10 uur tot ongeveer 17 uur.

Prijs en inschrijven? De prijs voor een volledige deelname bedraagt €40 (€20 voor studenten). Wil je inschrijven voor één dag, laat dan weten bij je inschrijving welke dag je wil meevolgen. De kostprijs voor één dag is €15 (€7,5 voor studenten). Je vindt het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Na je inschrijving ontvang je via mail alle praktische informatie en een betaalverzoek.

 

Dag 1: zaterdag 21 oktober

Jan Mertens over ecologische rechtvaardigheid

Jan Mertens is voorzitter van de denktank Oikos en lid van de redactie van het tijdschrift. Jan woont in Leuven, studeerde Germaanse Filologie en werkt als strategisch adviseur bij de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Verder is hij onder meer columnist bij MO* en trekker van het Platform Leuven Circulair. Naast het ecologisme heeft Jan een grote liefde voor literatuur en muziek.

Dirk Holemans over commons

Dirk Holemans is coördinator van Oikos en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. 
Hij is co-voorzitter van de Green European Foundation en geeft les over transitie en systeemverandering. De commons spelen een belangrijke rol binnen de rechtvaardige klimaattransitie. Steeds meer burgers nemen concrete initiatieven in samenwerking met progressieve besturen. Denk aan lokale voedselsystemen, energiecoöperaties, duurzame mobiliteit, enzovoort. Dirk Holemans schreef hierover in zijn boek ‘Vrijheid & Zekerheid’.

Dag 2: zaterdag 11 november

Myriam Dumortier over agro-ecologie

Myriam Dumortier is professor bos- en natuurbeleid aan de Universiteit Gent en werkt voor het instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Ze onderzoekt hoe de biodiversiteit in het landbouwgebied de landbouw kan ondersteunen, dus hoe landbouw beter kan samenwerken met natuur, of hoe agro-ecologische landbouw in natuurgebied de natuurdoelen kan ondersteunen.

Irma Emmery over degrowth

Sinds oktober 2020 doorloopt Irma haar deeltijdse doctoraatstraject binnen het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (UGent). Haar (empirisch) onderzoek richt zich op circulair economische praktijken op het snijpunt met degrowth en diverse economieën. Het onderzoek brengt diverse sociaal ingebedde en sufficiëntie-gebaseerde economieën in kaart, en exploreert de rol van die praktijken en relaties in de transitie naar een sociaalecologischere samenleving. Naast haar doctoraat heeft Irma uiteenlopende interesses, gaande van unschooling tot feminisme, van klimmen tot veganisme, van neurodiversiteit tot diverse helingsmodaliteiten – quasi alle (subtiel en minder subtiel) verweven in haar academisch en activistisch werk. 

Bezoek aan de Lousbergmarkt

We gaan op bezoek bij een aantal doeners in de Lousbergmarkt, een overdekte markt van 4 lokale bedrijfjes die gaan voor kwaliteit en vakmanschap.

Dag 3: zaterdag 2 december

Elze Vermaas over democratie en burgerpanels

Elze Vermaas is medewerker bij Oikos. In het kader van een Europees project doet ze onderzoek naar weerbare democratie, klimaat en burgerraden. 

Philsan Osman over ecofeminisme

Philsan Osman (zij/haar) komt uit Somalië en is schrijfster, activiste en community builder. Ze is co-auteur van Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron en studeert Afrikaanse Talen en Culturen aan de UGent. Ze werkt bij Black History Month Belgium.

Schrijf je in voor dit evenement

Door op verzenden te klikken gaat je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens door Oikos vzw, voor communicatie-en relatiebeheer. Meer info in ons privacybeleid.

×
×

Winkelmand