Boekvoorstelling Omgroei – Brussel

Boekvoorstelling Omgroei

Muntpunt, Brussel

Auteurs Elze Vermaas en Dirk Holemans komen Omgroei voorstellen in Muntpunt. Ze gaan in gesprek met Hanne Van Reusel (partner van Osmos Network met expertise over commons, participatieve processen en de ontwikkeling van de publieke ruimte. Hanne is een “architect.e”, die ervoor pleit dat architectuur zich richt op levenskwaliteit en welzijn vanuit een inclusief feministisch perspectief) en Jeroen Van Malderen (coöperant bij supermarkt BEES coop).

Omgroei. Meer levenskwaliteit voor iedereen
Dirk Holemans, Elze Vermaas & Lara Ferrante

Wie is er bang van degrowth? Alleen al de term jaagt rechtse opiniemakers en vermogensbeheerders de gordijnen in. Groei is de smeerolie van het kapitalisme. Als de economie groeit, dan gaat alles goed, zo leer je op school. Maar wat bedoelen we met groei? Moet alles zomaar blijven groeien tot in het oneindige? De klimaatcrisis laat zien dat oneindige groei op een eindige planeet onmogelijk is. Degrowth, of omgroei, biedt een alternatief. Een veelbesproken term, maar nog vaak verkeerd begrepen. Dit essay geeft je de sleutels van een van de debatten van deze tijd in handen. Ontdek hoe een samenleving eruit kan zien die niet meer afhankelijk is van economische groei. Een wervend verhaal over minder privéjets, ongelijkheid, burn-outs en afvalbergen, maar ook over meer levenskwaliteit, tijd voor elkaar, duurzame spullen en een gezonde planeet. Anders gezegd, een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet.

Het boek biedt een ander perspectief op de economie, dat focust op het voorzien in de basisbehoeften van burgers, toelaat om sociale én ecologische doelstellingen tezamen te realiseren. Waarbij de meest kwetsbare groepen er het meest op vooruitgaan.

Praktisch:
– 18u30 tot 20u30
– Muntpunt, Brussel
inschrijven via de website van Muntpunt

×
×

Winkelmand