Oikos 70

Het rommelt in energieland… maar ‘voor het eerst produceerde hernieuwbare energie in Duitsland – het meest bewolkte land van West-Europa – meer elektriciteit dan de steenkoolcentrales en ook in andere landen gaat het vooruit. De technologische innovatie staat ook niet stil: de gestage vooruitgang in de efficiëntie van zonnepanelen zal de rendabiliteit van fossiele brandstoffen langzaam maar zeker onderuithalen’, stelt Dirk Holemans in zijn edito.

In eigen land ijvert REScoop.be (federatie van verenigingen en coöperaties
van burgers voor hernieuwbare energie) ondertussen voor de collectieve uitbating
van onze hernieuwbare energiebronnen. Het verenigt al meer
dan vijftigduizend burgers die werk willen maken van de energierevolutie. Tom Willems toont aan waarom Vlaanderen nood heeft aan een winddecreet en leidt ons in in de spelregels en mogelijkheden van coöperatief ondernemen met windenergie.

Carine Van Remoortere en Stefaan Segaert, twee medewerkers van VormingPlus Waas en Dender trokken met 15 transitieambassadeurs naar Totnes en brengen verslag uit.

In de rubriek Forum bundelen we enkele bijdrages rond herpolitisering: Guy Plasschaert presenteert de kroniek van het wel en wee van de burgers die al jarenlang actie voeren rond het Schipdonkkanaal, Wouter Hillaert brengt de voorzichtige herpolitisering van de cultuursector in beeld, en Jef Peeters geeft enkele bedenkingen over herpolitisering, transitie en revolutie.

In de rubriek Aangeboden, een bijdrage van Wouter Smets over gelukzoekers: 2000 jaar tussen Europa en Marokko.

In de Rubriek Literair: Gedichten van Charles Ducal en een tekening van Redmond.

Aardewerk kondigt opnieuw de opleiding ecologische filosofie en politiek aan, in Gent dit najaar.

 

×
×

Winkelmand