Lezing Omgroei: Meer levenskwaliteit voor iedereen
Dirk Holemans
Elze Vermaas
Lara Ferrante
Wie is er bang van degrowth? Alleen al de term jaagt rechtse opiniemakers en vermogensbeheerders de gordijnen in. Groei is de smeerolie van het kapitalisme. Als de economie groeit, dan gaat alles goed, zo leer je op school. Maar wat bedoelen we met groei? Moet alles zomaar blijven groeien tot in het oneindige? De klimaatcrisis laat zien dat oneindige groei op een eindige planeet onmogelijk is. Degrowth, of omgroei, biedt een alternatief. Een veelbesproken term, maar nog vaak verkeerd begrepen. Dit essay geeft je de sleutels van een van de debatten van deze tijd in handen. Ontdek hoe een samenleving eruit kan zien die niet meer afhankelijk is van economische groei. Een wervend verhaal over minder privéjets, ongelijkheid, burn-outs en afvalbergen, maar ook over meer levenskwaliteit, tijd voor elkaar, duurzame spullen en een gezonde planeet. Anders gezegd, een goed leven voor iedereen binnen de grenzen van de planeet.
Een essay over onder meer het gulzigheidsprincipe, globale vennootschapsbelasting, donutbedrijven, Europese Thunbergplan dat focust op herstel- en deeleconomie, koolstoftunnelvisie, veelvliegertaks, en hoe vooral niet alles moet krimpen… Maar evengoed over het lef om georganiseerd de strijd te voeren met de gevestigde machten.
Twee van de auteurs, Dirk Holemans en Lara Ferrante, stellen kort de inhoud van het boek voor, en gaan nadien in gesprek met een aantal vertegenwoordigers van coöperaties: Mario Vanhaeren (Oostrem, Livez), Stijn Vanhandsaeme (Nestor, Nubo) en Leo D’haese (Ecoob).
Praktisch:
- woensdagavond 13 december
- 20u30 – 22u
- Wereldcafé, Leuven (Joris Helleputteplein 2)
Gratis inkom!