logo

zaterdag, 21 september 2013 08:44

Vandana Shiva op bezoek in België

Written by Administrator
Rate this item
(1 Vote)

vandana shiva 38Op 17 en 18 september was op uitnodiging van denktank Oikos Vandana Shiva te gast in ons land. Deze Indische wetenschapster en activiste is wereldwijd bekend als spilfiguur in de strijd tegen ggo’s en patentering van zaden.

Shiva promoveerde in de kwantumfysica en verrichte jarenlang diepgaand onderzoek naar milieubeleid, wetenschap en technologie, en schreef meer dan twintig boeken. Daarnaast richtte Shiva verschillende organisaties op die lokale boeren ondersteunen en voedselsoevereiniteit en duurzame landbouw bevorderen. Shiva roept op om kleine, onafhankelijke boeren te steunen en om ons te verzetten tegen multinationals die talrijke velden met ggo’s besmetten. Ze werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en staat op de zevende plaats in de top-100 van de meest invloedrijke denkers volgens het Post Growth Institute (enrichlist.org).

Vandana Shiva’s bezoek begon dinsdag 17 september toen de Oikos-coördinator haar afhaalde op de luchthaven. Samen reden ze naar de bioboerderij de Akelei in Schriek, waar ook Europarlementslid Bart Staes van de partij was. De Akelei is uniek omdat ze er van verschillende groentevariëteiten telersselecties in stand houden. Deze variëteiten staan,  door jarenlange selectie op het veld, qua opbrengst aan de top van wat er van variëteiten aan tuinbouwgewassen op de markt is! Maar door de Europese wetgeving, die uniformiteit nastreeft en daarmee het commercialiseren van zaaigoed bevordert, wordt dit erfgoed van vele generaties boeren ernstig bedreigd. Volgens Shiva worden boeren door de EU gereduceerd tot niet meer dan kopers van zaaigoed. Shiva benadrukte dat de kwaliteit van ons voedsel door deze wetgeving in het gedrang komt, aangezien het de zaden zijn die ons voedselaanbod bepalen. Boerderijen als de Akelei proberen tegen de stroom in te gaan, maar worden tegen hun wil geconfronteerd met dit verhaal van registratie en commercialisering.

Na het bezoek aan de boerderij vertrok de delegatie naar het Gentse stadhuis. Hier werd Shiva onthaald door de groene schepen Tine Heyse, in aanwezigheid van mensen van de Gentse Noord-Zuidverenigingen.  Ze vertelde over het nieuwe voedselbeleidsplan en de  Food Council die in Gent zal worden opgericht.

vandana shiva 52-1De apotheose van de dag was de avondlezing: in een bomvol NTGent hingen meer dan zeshonderd mensen aan haar lippen. Shiva’s lezing was dan ook bijzonder inspirerend. Ze beklemtoonde het belang van het verzet tegen de macht van multinationals, die het industriële landbouwmodel in stand willen houden, en de handel in zaden voor een groot deel hebben gekaapt. Shiva maakte duidelijk dat de vrijheid om zaden te selecteren en te gebruiken aan de basis ligt van een natuurlijk, divers en duurzaam voedselsysteem. Zaden zijn niet louter grondstoffen, maar dragen het begin van alle leven in zich. Daarom is het ondenkbaar dat ze in handen zouden zijn van enkele ‘groten’, en vermarkt worden met het oog op kortetermijnwinst. Vandana Shiva riep op tot een vernieuwd bewustzijn van wat er op ons bord terechtkomt, en om op te komen voor een alternatief systeem, dat diversiteit en voedselsoevereiniteit voorop stelt.

Confrence Shiva-1108Woensdag was Shiva te gast bij Bart Staes in het Europees Parlement in Brussel, wat paste in het kader van de aankomende herziening van de Europese landbouwwetgeving. Shiva woonde er een commissie bij en ging in gesprek met de Groene fractie en met grassroots organisaties die strijden tegen ggo’s en voor een duurzamere landbouw. ’s Avonds sprak ze voor de tweede keer voor een volle zaal in het Europees Parlement, en ook via de livestream volgden niet minder dan tweeduizend mensen mee.  Haar lezing kan je hier herbekijken.

Het is duidelijk dat Vandana Shiva’s woorden niet in dovemansoren vallen, en uiterst belangrijk en actueel zijn. De oproep tot verzet, tot het bundelen van onze krachten voor een diverse, ecologische landbouw en voedselproductie, zal ook in ons land zeker verder weerklank vinden. Ze toont dat het meer dan ooit tijd is om zich te positioneren: actief en openlijk opkomen voor een duurzame wereld, en strijden tegen de multinationals die hier in de weg staan.

Vandana Shiva ontwierp samen met een groep experten het manifest Law of the Seed. Deze Wet van de Zaden werd vertaald door Oikos en Bart Staes en is verkrijgbaar via info@oikos.be.

vandana shiva 45-1vandana shiva 24Confrence Shiva-1176

Foto's: Sien Verstraeten (Gent), Jean-Benoît Maréchal (Brussel)

 

Read 8431 times Last modified on maandag, 15 september 2014 13:48

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.