logo

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 91 niet laden

%AM, %24 %343 %2010 %07:%sept

Oikos 54 zit barstensvol

Written by
Rate this item
(0 votes)

Terwijl het eigen land met zichzelf in de knoop ligt, brengen onze auteurs traditiegetrouw een lijst grensoverschrijdende uitdagingen, dixit Dirk Holemans.

Vera Dua buigt zich over het biodiversiteitverlies als oud zeer en nieuwe big business: over boosdoeners en wondermiddelen. Een helder historisch overzicht van het klimaatbeleid krijgen we dan weer van Tinne Van der Straeten. Ze maakt de inzet en vooruitzichten voor de nieuwe klimaattop van Cancún duidelijk.

Het Nederlandse Europarlementslid Bas Eickhout bekijkt in zijn stuk over koolstofopvang en –opslag in de ondergrond, alle mogelijke technieken om op korte termijn de klimaatverandering te ondervangen. Saar Van Hauwermeiren buigt zich over het lot van de eerste en grootste slachtoffers van de klimaatverandering: de boeren uit het Zuiden. 

Katrien Van Poeck breekt een lans voor een politisering van het maatschappelijk debat, op basis van het begrip ‘ecologisch burgerschap’. Een absolute noodzaak om te komen tot verantwoord bestuur. Ludo De Brabander bekijkt hoe verantwoord bestuur dringend nodig is binnen de Europees-Israëlische context.

‘Als de rede slaapt, komen de monsters tevoorschijn’ of Paul Verhaeghes lezing van een boek over irrationaliteit. Een voltreffer waarmee we alle problematieken kunnen overzien.

En ook nog een aangeboden tekst van Mike Van Acoleyen ‘over schaamsternen en havens als kankers’.

Verder als steeds een uitgelezen selectie boekbesprekingen, een vleugje poëzie, wat grafiek en een cursiefje van Wivine Heynderick.

 

Read 6044 times Last modified on %PM, %30 %546 %2010 %12:%sept

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.