logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Rechten van de natuur als paradigmashift

Written by Hendrik Schoukens
Rate this item
(0 votes)

Sinds meerdere eeuwen vormt de ondergeschiktheid van de natuur en dieren aan de mens een van de kernpijlers van ons juridisch systeem. Dieren en planten werden in wetboeken consequent benaderd als een ding, een eigendom waarover men naar believen kon beschikken en die men zonder enige terughoudendheid kan exploiteren. Met alle gevolgen van dien voor de biodiversiteit op onze planeet. Lange tijd leek het dan ook juridische science fiction om rechten aan de natuur en dieren toe te kennen. De voorbije jaren zagen weliswaar een heleboel striktere natuurbeschermingsverdragen en -wetten het daglicht, maar de idee dat een rivier of een bos ooit in eigen naam voor de rechter zou kunnen optreden werd nooit au sérieux genomen. Recent is echter een kentering waarneembaar.

In Ecuador heeft de natuur rechtspersoonlijkheid verkregen in de Grondwet, terwijl Bolivië expliciete wetgeving heeft aangenomen ter bescherming van ‘Moeder Natuur’. In Nieuw-Zeeland heeft het parlement op zijn beurt bij wet rechtspersoon verleend aan een rivier en een natuurgebied, hetgeen impliceert dat zij in eigen naam voor de rechtbank kunnen optreden.

In dit artikel uit het Oikos-tijdschrift worden deze juridische evoluties geschetst en kritisch belicht in het licht van de huidige consensus omtrent de effectiviteit van milieubeschermingswetgeving.

DOWNLOAD HIER GRATIS HET VOLLEDIGE ARTIKEL

>> Natuurrechten - Hendrik Schoukens <<

 

Benieuwd naar meer informatie over het Oikos-tijdschrift? Lees dan hier meer over de inhoud van het jongste Oikos-nummer of vraag hier een proefnummer aan. 

Read 174 times Last modified on %AM, %29 %404 %2018 %08:%okt

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.