logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Best-seller auteur Charles Mann in België

Written by
Rate this item
(0 votes)

Over 40 jaar, of misschien zelfs eerder, zal de aarde meer dan 10 miljard inwoners tellen. Hoe willen we dat deze dichtbevolkte wereld er zal uitzien? Charles Mann onderscheidt twee groepen die een antwoord op deze vraag formuleren – nl. tovenaars en profeten. Dit doet hij via twee minder gekende 21e-eeuwse wetenschappers, Norman Borlaug en William Vogt. Hun kijk en visie op het milieu kunnen de grondslag vormen voor de keuze die we nu maken over hoe we willen leven in de wereld van morgen.

De groep van de profeten volgt de visie van William Vogt, een milieuactivist die geloofde dat bij het gebruik van meer dan onze planeet kan geven, onze welvaart onszelf tot verderf zal brengen. Verminderen was zijn mantra. Indien niet zal iedereen verliezen. De tovenaars zijn de volgelingen van Norman Bourlaug, wiens onderzoek stelde dat de wereld onvoldoende was aangepast om moderne, hoogrenderende gewassen te produceren die het verhongeren van miljoenen mensen kon voorkomen. Zijn mantra was innovatie. Enkel via innovatie kan iedereen winnen.  

Manns inhoudsvolle analyse is een essentiële aanvulling op het dringende debat over hoe onze kinderen zullen leven in een steeds dichter bevolkte aarde. Mis deze lezing niet en schrijf je nu in. 

Read 145 times Last modified on %PM, %06 %622 %2018 %13:%sept

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.