logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Boeklancering door Michel Bauwens met debat - Human Ecology

06 november 2017 20:00 – 22:00
Location: STUK, Naamsestraat 96, Leuven, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

Human Ecology

Peer- to- peer als basis van een transitie naar een op commons gebaseerde samenleving

Boeklancering door Michel Bauwens met debat

6 november 2017 om 20u

Peer-to-Peer, afgekort P2P, staat voor een wijze van produceren waarin de producenten als gelijken een goed creëren dat gemeenschappelijk gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia. Het gaat om een manier van produceren die in de lift zit en volgens de P2P Foundation mogelijkheden inhoudt voor het creëren van een economie die billijkheid, duurzaamheid en openheid combineert. Dat kan leiden tot een diepgaande verandering naar een samenleving die gecentreerd is rond commons. Michel Bauwens en Vasilis Kostakis beschrijven dat in een beknopt boekje: Peer-to-Peer. Manifest voor een commons-transitie, waarvan de Nederlandse vertaling door Oikos verzorgd wordt. Het boekje presenteert  de inzichten over een commons-transitie die groeiden doorheen de debatten van de laatste jaren in de schoot van de P2P Foundation.

De auteurs ontwikkelen hun visie door vier aspecten van P2P samen te brengen: een type van sociale relaties in menselijke netwerken; eveneens een technologische infrastructuur die de veralgemening en opschaling van dergelijke relaties mogelijk maakt;  daardoor een nieuwe wijze van produceren en verdelen mogelijk maakt; alsook het potentieel schept voor een transitie naar een economie die ‘generatief’ is voor mens en natuur (in tegenstelling tot het ‘extractief’ karakter van de huidige economie).

Naast Michel Bauwens zal het panel bestaan uit Geertrui Van Overwalle (KU Leuven) en Jan Larosse (Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid).Moderator is Dirk Holemans (Oikos).

Je kan je inschrijven via deze link.

Organisatie: Oikos, Masereelfonds, Climaxi, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid i.s.m. STUK

 

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.