logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Lezing bank2basics

29 mei 2017 20:00 – 22:00
Location: Nieuwpoort 31-35, Gent, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

De Sardex, icoon van een nieuwe economie

Wat doe je als lokale onderneming als je geen lening meer krijgt van je bank omdat die zelf in moeilijkheden verkeert? Dat overkwam tal van ondernemingen op het eiland Sardinië tijdens de laatste bankencrisis. In dat geval kan je op twee manieren reageren: de boeken sluiten of zelf alternatieven uitwerken. Vijf dertigers die van aanpakken wisten, kozen voor het tweede. Hun aanpak? Een complementaire munt starten: de Sardex. Deze rentevrije munt laat toe dat ondernemers op het eiland elkaars goederen en diensten betalen én financieren. De munt toont hoe het mogelijk is om sociale en commerciële doelen te combineren in lokale netwerken gebaseerd op vertrouwen. Helemaal het omgekeerde van het huidige casinokapitalisme.

Hoe werkt het?

De Sardex werkt als een wederzijds kredietsysteem, waarbij elk bedrijf van nul start. Je verdient Sardex door goederen of diensten te leveren aan andere bedrijven in het netwerk. Bedrijven mogen tot een bepaalde limiet in het rood gaan. Het geld dat elk bedrijf op zich voorheen leende bij een bank, om een moeilijke periode te overbruggen of een nieuw project op te starten, is nu vervangen door de wederzijdse tegoeden in Sardex. Cruciaal element: je hoeft geen interest op Sardex te betalen. Zo is het een belangrijke bouwsteen van de zoektocht naar een alternatieve economie die niet per se moet groeien.

Een succes?

Gestart in 2009 is de complementaire munt ondertussen uitgegroeid tot een echt succesverhaal. Sardex heeft zelf al meer dan vijftig mensen in dienst om het systeem draaiende te houden voor meer dan drieduizend bedrijven. Henk van Arkel, oprichter en CEO van de Social Trade Organisation, brengt het inspirerende verhaal van Sardex. Aansluitend maakt Michel Bauwens de brug naar de stad Gent, waar hij onderzoek voert naar de rol van het lokaal bestuur bij het versterken van burgerinitiatieven. Bauwens is expert op het gebied van een op commons gebaseerde economie en maatschappij en auteur van de bestseller De Wereld Redden. Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving.

 

Reserveer jouw ticket onderaan deze pagina.
Je hoeft het ticket niet af te printen. Er zal een lijst met de inschrijvingen aan de kassa liggen.

De prijs van € 5 is te betalen aan de deur.
Wie lid is van Fairfin, mag gratis binnen.

Je vindt alle info ook op het facebook-event. Aarzel niet om het te delen met je vrienden!

Een co-productie van Oikos, FairFin en Muntuit

Ticket Type Quantity
Sardex N/A

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.