logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Feestcongres 'Neem de tijd' met Oikos Tijdschrift

26 november 2016 16:00 – 21:30
Location: STUK, Naamsestraat 96, Leuven, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

Oikos Tijdschrift bestaat twintig jaar. Al twee decennia vormt het een levend netwerk van geïnteresseerde burgers begaan met de toekomst van onze aarde en de wereld die we erop uitbouwen. De beste manier om dit te vieren is het ecologisch debat een extra duw in de rug te geven. Dat doen we met een Feestcongres op 26 november. 

Het thema hierbij is Neem de Tijd. Dit verwijst naar het gegeven dat een tijdschrift als Oikos mensen uitnodigt om even rustig te gaan zitten om een artikel te lezen. Tegelijk verwijst het thema naar de paradox dat werken aan de transformatie naar een sociaalecologische samenleving tijd vergt, die we in feite niet meer hebben. Denk aan de klimaatontwrichting.

Het wordt een interactieve dag gevoed door vier originele essays van inspirerende schrijvers:

Dorien Knockaert, foodwriter bij De Standaard, neemt het thema etenstijd voor haar rekening. We nemen steeds minder de tijd om rustig te eten of zelfs te koken. Kant-en-klare maaltijden staan boven levenskwaliteit en duurzame landbouw. Is dit de nieuwe etenstijd?

Johan Braeckman, professor filosofie aan de UGent, buigt zich over de arbeidstijd. We werken steeds harder, de scheidingslijn tussen werk en privé vervaagt. Voorstellen zoals het basisinkomen steken vaker de kop op. De arbeidstijd is niet meer wat hij geweest is, hoe moet het nu verder?

Warda El-Kaddouri, onderzoekster en jongerenvertegenwoordiger bij de VN, staat stil bij leeftijd. Staat dit voor de tijd dat we al leven, of misschien ook voor hoe we onze tijd beleven, en hoe elke generatie de tijd weer anders ervaart? Kan het ons leiden naar een andere invulling van leven?

Jeroen Theunissen, gelauwerd romanschrijver, buigt zich over het intrigerend perspectief van bevrijde tijd. Of het nu op het werk is of in de vrije tijd: de prestatiecultuur heerst. Kunnen we de tijd terug bevrijden, en prestatietijd vervangen door kwaliteit?

 

Interactie

Samen met u als lezer werken we toe naar een inspirerende en interactieve dag. U kunt namelijk in primeur kennis maken met het essay van uw voorkeur:

Dit essay kunt u opvragen via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Neem dan gerust de tijd om het door te nemen. Eventuele vragen en suggesties over het onderwerp zijn welkom op hetzelfde mailadres. Op zaterdag 26 november kunt u in gesprek gaan - samen met de andere geïnteresseerden - met de auteur van uw keuze; en we nemen ook uw op voorhand doorgestuurde vragen ter harte. De auteurs nemen hiervoor van 16 tot 18 uur de tijd. Van 19u30 tot 21u30 volgt het plenair gedeelte. Dan verwelkomen we de vier auteurs én een aantal lezers op het podium. Wie weet ben jij er wel bij.

Aansluitend heffen we graag samen het glas in het STUK-café.

 

Inschrijven

Vraag het essay van uw voorkeur aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zo bent u meteen ingeschreven voor de middag- en avondsessies.

U laat zich graag verrassen of denkt geen tijd te zullen hebben om op voorhand een essay te lezen? Geen probleem, ook zo kunt u deelnemen. Graag wel reserveren via hetzelfde mailadres.

 

Alle deelnemers aan dit feestcongres ontvangen gratis de extra editie van het tijdschrift.

 

Dit evenement is een organisatie van Oikos Denktank in samenwerking met het STUK en Kif Kif.

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.