logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Gent - stad van de commons?

20 juni 2016 19:30 – 21:30
Location: Campo, Nieuwpoort 31, Gent, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

                
Christian Iaione                                                            Tine De Moor

Co-creatie: een nieuwe samenwerking tussen burger en overheid

Over heel de wereld nemen burgers hun toekomst in handen. Ze zetten deelsystemen op, ontwikkelen lokale voedselinitiatieven, starten hernieuwbare energiecoöperaties, enz. Vooral in steden ontwikkelt zich een krachtige bundeling aan collectieve burgerinitiatieven. Deze ontwikkeling maximaal kansen bieden, vraagt om nieuwe partnerschappen tussen overheden en burgers, met nieuwe kaders en stimulansen om de inzet van burgers te versterken.

Een inspirerend voorbeeld hiervan is de Italiaanse stad Bologna. Daar keurde het stadsbestuur in 2013 een speciaal kader goed om de stedelijke commons te ondersteunen. Het omvat een trendbreuk inzake de relaties tussen overheid en burgers gebaseerd op co-creatie. Een van de grote inspirators van deze innovatie is prof. Christian Iaione verbonden aan het LUISS LabGov (LABoratory for the GOVernance of Commons).

Lees hier alvast meer over Iaione, en het specifieke charter dat Bologna goedkeurde over de bescherming en stimulering van de commons.

Programma

- Inleiding: prof. Tine De Moor (Universiteit Utrecht)

- Lezing: prof. Christian Iaione (LUISS, Univ. Rome)

- Panelgesprek met John Vandaele (Buren van de Abdij en Energent), Jamila Channouf (De Gentse Lente) en Elke Decruynaere (Schepen voor Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Stad Gent)
Moderator: Dirk Holemans (Denktank Oikos)

Inkom: vrije bijdrage.
Wegens een probleem met het inschrijvingsformulier onderaan, willen we vragen om een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om jouw inschrijving te verzekeren!

Ticket Type Quantity
Gent - stad van de commons? N/A

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.