logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

BRUSSEL VANUIT KIKKERPERSPECTIEF door Marcel Rijdams

01 maart 2018 20:00 – 22:00
Location: C.C. Oratoriënhof, Mechelsestraat 111, Leuven, Vlaanderen, België
Category: Evenementen denktank

Het jongste boek van Marcel Rijdams "Het stadschap Brussel, kritische bespiegelingen over het stedelijke landschap" is de aanleiding voor deze avond. 

Marcel zal het hebben over Brussel en de vooroordelen en clichés die er over bestaan. Kortom, Brussel vanuit kikkerperspectief.

Na de korte lezing is er een panelgesprek met ir Marc Martens, architect en ruimteplanner, zaakvoerder bureau voor architectuur en planning, met ir Wouter Nilis, architect en zaakvoerder van bureau T'Jonck en met Annette Kuhk verbonden aan de KULeuven Architectuur en Maatschappij. Guy Hendrix begeleidt het debat.

Als inleiding:
Het stadschap is een belangrijk archiefstuk. De kronkels en vormen van straten en pleinen zijn getuigen en dikwijls even zo vele littekens van de geschiedenis van de stad. Gebouwen zijn getuigen van hun tijd, ook al is hun functie in de loop der tijden veranderd, ook al zijn zij inmiddels vele keren verbouwd en is de leesbaarheid van hun verhaal soms vervaagd.
Het boek buigt zich over de archeologie van de toekomst of de recente metamorfosen van de stad, nieuwe architectuur, nieuwe gezichten, merkwaardige ingrepen, zowel positieve als van een kritische noot te voorziene ‘ongelukjes’. Het gaat vooral over tastbare realisaties, met tussendoor ook al eens een (kwaad) woord over plannen en speculaties. Deze publicatie vormt een rijk geïllustreerde bijdrage met commentaren en bespiegelingen bij het veranderende stadschap, het stedelijke landschap, zoals het zich vandaag aan onze blik voordoet. Meteen laat ze zien hoe Brussel ook anders had gekund of nog kan.

In kader van de reeks Human Ecology ism Masereelfonds, Climaxi, Oikos en CEO.

Meer info kan je vinden op het Facebookevenement of via de website van het Masereelfonds.

Vervolg
25 maart is er een vervolg op dit event met een begeleide wandeling door Brussel. Meer info:
http://www.masereelfonds.be/activiteiten/?date&regio=leuven

 

 

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.