logo

Boeklancering 'Mensen maken de stad'

Vrijdag 7 september werd de nieuwe Oikos-publicatie Mensen maken de stad gelanceerd in de Gentse Minardschouwburg. Meer dan 150 geïnteresseerden waren aanwezig op een boeiende studienamiddag met ook een artistieke insteek, dankzij de samenwerking met Vooruit.

DSC05390Moderator John Vandaele behandelde met vier auteurs de thema’s wonen (Pascal De Decker), burgerschap (Paul Blondeel), diversiteit (Stijn Oosterlynck) en biodiversiteit (Barbara Van Dyck). Het werd een kritisch gesprek over de inhoud van het boek, waarbij ook de stem van de bezoekers werd gehoord. Voor de pauze vertelde Simon Allemeersch over zijn artistiek werk in de stad, over en samen met stadsbewoners. Zijn werk in de Rabottorens van Gent maakt heel concreet wat in het boek benadrukt wordt: dat de kloof tussen arm en rijk in de stad groter is dan we denken

DSC05713_bProfessor en co-auteur Eric Corijn legde in een korte maar krachtige lezing de wortels bloot van de anti-stedelijke mentaliteit die sterk leeft in Vlaanderen. Daarna toonde theatermaker Peter Aers een staaltje van zijn project Taxi-1, dat ons een unieke blik gaf op de stad door de ogen van een taxichauffeur en vooral nog door die van zijn klanten.

Tot slot daagde John Vandaele vier externe panelleden uit om hun visie op het boek te geven en erover in gesprek te gaan met elkaar en met het publiek. Erik Grietens (BBL) benadrukte het belang van bondgenootschappen om zaken te realiseren, terwijl Petra Van Brabandt het had over de ‘gedepolitiseerde’ middenklasse. 2012-09-07_16.13.41Aan de andere kant van de tafel maakte Peter Vermeulen duidelijk dat hoger bouwen iets anders is dan hoogbouw: als je in een volkswijk met kleine rijhuisjes twee bouwlagen toevoegt, verdubbelt de wooncapaciteit zonder dat er torens nodig zijn. Het gesprek toonde aan wat Mensen maken de stad biedt aan inzichten, maar ook waar het nog aangevuld kan worden. De volgende stad die Mensen maken de stad zal aandoen is Brussel, op dinsdag 2 oktober in het Kaaitheater. En voor wie het miste in Gent is er nog een herkansing: op zondag 30 september om 11u is er een gesprek met enkele auteurs in boekenhandel Het Paard van Troje.

Mensen maken de stad is verkrijgbaar bij Oikos. Klik hier voor meer informatie.

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.