logo

Tweede editie van Het Groene Boek

FlyerHet Groene Boek 2012 is op 6 mei 2012 aan zijn tweede editie toe. Net als vorig jaar bieden we een podium aan auteurs die de omslag naar een ecologische en rechtvaardige samenleving belichten. Er is plaats voor kritische analyses, verse ideeën, praktijkverhalen, literatuur en documentaires. Dit jaar wordt bovendien volop ingezet op interactie en dialoog.

Tijdens Het Groene Boek gaan mensen uit verschillende velden van de samenleving met elkaar in gesprek. We ontvangen zowel literaire auteurs, wetenschappelijke experten als denkers uit het middenveld.

Pol Hoste, Paul Baeten-Gronda en Rachida Lamrabet, drie generaties schrijvers, gaan rond de tafel zitten met Jos Geysels. Hoe ervaren zij het ecologische vraagstuk doorheen de tijd? Anderen gaan pittige discussies aan, zoals Bart Staes over GGO’s. Jeugdschrijver Patrick Lagrou vertelt over zijn Klimaatreeks en vegetariër Tobias Leenaert spreekt over visconsumptie.

We ontvangen ook de Britse schrijfster Saci Lloyd. Haar bestseller The Carbon Diaries verscheen in het Nederlands als Dagboek van een klotejaar en wordt in de VS verfilmd. In haar meermaals bekroonde werk beschrijft ze de gevaren van de klimaatverandering op jongerenmaat. Steven Vromman gaat met deze populaire jeugdauteur in gesprek.

Op het programma ook twee grote debatten, waarvoor we Andrew Simms, Policy Director van de Britse New Economics Foundation, mogen verwelkomen. Het eerste debat focust op de transitie naar een samenleving die binnen de sociaalecologische grenzen blijft. Met Oscar Van den Boogaard, Lieze Cloots (BBL) en Aviel Verbruggen (IPCC). Over de centrale vraag van het tweede debat: moeten we allemaal langer en harder werken? wisselt Simms van gedachten met professor Philippe Van Parijs en schrijver Jeroen Theunissen. Dit thema keert terug bij de bespreking van het gedachtegoed van de Franse denker André Gorz door Marius de Geus.

Verder op de agenda ook een boeiend panelgesprek over ruil- en deeleconomie, denk aan autodelen, klerenruil en plukboerderijen. Michel Bauwens, enige belg op de (En)Rich List, komt het peer to peer-principe toelichten. De dag wordt afgesloten door de Amerikaanse archeoloog en professor antropologie Brian Fagan, die de geschiedenis van mens en water op boeiende wijze met elkaar verbindt.

Naast de lezingen en debatten is er volop ruimte voor interactie: speeddate met verschillende organisaties in de transitie-arena of ga in dialoog over specifieke thema’s aan de trage tafels. Verder selecteerden we spraakmakende documentaires over sociaalecologische thema’s. Nic Balthazar is presentator van de dag.

Meer informatie vind je hier.

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.