De sociaal-ecologische beweging heeft je nodig

Afbeelding van Dominic Wunderlich via Pixabay

De sociaal-ecologische beweging heeft je nodig

Je zag het ook gebeuren: de eerste facts-free verkiezingen. Alsof de klimaatontwrichting niet volop bezig is, was voor de meeste partijen behalve Groen en ook voor veel journalisten de klimaatontwrichting geen thema in de verkiezingen. Hoe kan je de realiteit zo ontkennen? Want ondertussen mislukken in West-Europa de oogsten door een ongekend natte periode terwijl extreme hitte andere delen van de wereld treft. Zo vielen in Mexico apen dood uit de bomen, in India stierven mensen van de hitte. Het is ook vreselijk te horen dat extreemrechts verklaart dat klimaatvluchtelingen niet bestaan. Het is niet toevallig dat ze zowel de aanval inzetten op klimaatbeleid als op mensenrechten.

Maar ook politici uit het politieke centrum willen ons doen geloven dat er een pauzeknop bestaat voor natuur- en klimaatbeleid. Maar wij vertrouwen nog op de wetenschap en die is helderder dan ooit. Het is nu dat we doortastende actie moeten ondernemen, willen we het ergste voorkomen. En elke actie telt, het is zeker niet te laat – elke tiende van een graad minder verhitting van de planeet betekent minder leed voor mens en dier op onze Aarde. En meer natuur is essentieel om water te bergen, koelte te brengen en biodiversiteit te herstellen.

Daarom deze oproep: steun de ecologische beweging, en dat kan op vele manieren. Vanuit Oikos zijn we strijdvaardiger dan ooit om wervende en positieve toekomstverhalen uit te dragen, die tonen dat een goed leven voor iedereen mogelijk is binnen de grenzen van de planeet. En daar kan je ons bij helpen. Neem een abonnement op ons tijdschrift of doe er een cadeau. Schaf je een inspirerend boek aan zoals Omgroei en geef het na lezen door aan een naaste. Of doe een gift zodat we meer mensen kunnen bereiken. En samenkomen geeft ons energie, dus kom ons vervoegen op een van de events van Ecopolis in Kortrijk en Brussel. Zo komt op 19 september de Britse filosoof Roman Krznaric ons vertellen hoe in het verleden mensen in staat waren tot grootse zaken in het algemeen belang. Inspiratie om ons vandaag in te zetten voor een betere toekomst.

Auteur(s)

×
×

Winkelmand