logo

  • Home
%PM, %22 %551 %2015 %12:%okt

De wet van de zaden. Waarom het beheer van zaden een collectief belang moet dienen

Written by
Rate this item
(0 votes)


Zaden staan aan het begin van onze voedselketen en liggen aan de basis van onze beschaving. Daarom zou het logisch moeten zijn dat ze democratisch beheerd worden en als gemeenschappelijk bezit worden beschouwd. In de huidige situatie is dat echter niet het geval. De positie van boeren en consumenten wordt ondermijnd en multinationals beheersen ons landbouwmodel, gericht op monoculturen.

De huidige wetgeving heeft dit model alleen maar aangemoedigd, en ook in de nabije toekomst lijkt daar weinig aan te veranderen. Onder het mom van productiviteit en voedselveiligheid wordt een beperkt aantal geregistreerde en gecertificeerde zaden toegelaten, wat nefast is voor de biodiversiteit en de gevoeligheid voor ziektes vergroot. Daardoor blijft de greep van de agrobusiness en agrochemische sector op onze voedselproductie groeien.

Vandana Shiva en de andere auteurs maken een analyse van de huidige situatie en ontwierpen met een groep experten De Wet van de Zaden, gestoeld op de principes van biodiversiteit, democratie, bescherming van natuurlijke rijkdommen en het welzijn van toekomstige generaties. Het huidige systeem van voedselproductie kan op lange termijn niet overeind blijven. Op de vraag hoe we de wereld kunnen voeden, biedt enkel kleinschalige landbouw volgens agro-ecologische methodes het antwoord.

Deze tekst werd, naar aanleiding van Vandana Shiva's bezoek in september 2013, vertaald door Bart Staes en Oikos en kan gratis (in pdf of als boekje) besteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vandana Shiva (1952) studeerde fysica en wetenschapsfilosofie en verrichtte vele jaren diepgaand onderzoek naar milieubeleid, wetenschap en technologie. Ze is uitgegroeid tot een wereldberoemd activiste op het vlak van landbouw en voedsel, onder meer in de strijd rond intellectuele eigendomsrechten, biodiversiteit en genetische manipulatie. Ze publiceerde meer dan twintig boeken en richtte verschillende bewegingen en organisaties op. Shiva’s expertise wordt wereldwijd erkend door overheden en ngo’s, waar ze als adviseur optreedt.

 

Read 6722 times Last modified on %AM, %13 %518 %2017 %11:%nov

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.