en

Winkelwagen leeg

Denktank voor Sociaal-Ecologische Verandering

De Groene Academie - 17/9, 15/10, 19/11

Basisopleiding ecologisme najaar.jpg

Spreekt een basisopleiding over het ecologisme als denkstroming jou aan en wil je graag meer weten over de verschillende stromingen binnen dit gedachtegoed? Dan is de Groene Academie iets voor jou!

De opleiding bestaat uit drie zaterdagen waarin verschillende deskundigen de bouwstenen van de groene ideologie uit de doeken doen. Wil je graag meer weten over de historische wortels van het ecologisch denken? Over hoe men hierin begrippen als democratie, economie en welvaartsstaat opvat?

De drie zaterdagen bestaan telkens uit een voor- en namiddaggedeelte, waarbij deskundigen een uiteenzetting geven die uitmondt in een groepsgesprek. Dit alles vindt plaats in een ongedwongen sfeer. Dit najaar zal de Groene Academie plaatsvinden in het Muntpunt in Brussel. De zaterdagen starten steeds om 10 u en eindigen om 17 u.

Programma
 
Zaterdag 17/09 – In de voormiddag geeft Jan Mertens uitleg over 'Ecologische rechtvaardigheid', de historische wortels en de ontwikkeling van het ecologisch bewustzijn, van het ecologisch denken en de groene partij. In de namiddag Dirk Holemans een uiteenzetting over ‘Commons en Postgroei’. Bij commons gaat het om burgers die zich collectief organiseren om een goed of een dienst zorgzaam te produceren of te beheren. 
  
Zaterdag 15/10 – Tijdens de tweede dag maken we een uitstap naar Ecopolis, om geinspireerd te worden door verschillende sprekers en acts in he thema 'Multiple (Hi)stories, Multiple Futures'.
Thinking out of the box is exactly how the box thinks. We are the boxes we strive to out-think.” zegt filosoof Bayo Akomolafe, spreker op de 8ste editie van Ecopolis waar kunstenaars, denkers en doeners onze kaders openbreken. Maatschappelijke, ecologische en economische crisissen dwingen ons immers na te denken over een radicaal andere manier van leven. Kunnen ongehoorde verhalen die onvermoede verbindingen blootleggen ons daarbij helpen? Kan activisme als vorm van liefde ons verder brengen dan doemdenken? “The world is not about to end; we are already living with a different World” gaat Akomolafe verder. Ecopolis brengt verhalen die voor deze wereld een inclusieve en duurzame toekomst verbeelden.
 
Zaterdag 19/11 – Hoe kunnen we tegen 2050 negen miljard mensen voeden? Tijdens de derde dag staat Myriam Dumortier stil bij hoe ons voedselsysteem kon evolueren tot wat het vandaag is, en hoe het zichzelf, onze omgeving en onze gezondheid ondermijnt. In de namiddag ligt de focus op de interactie tussen ecologie, democratie en burgerschap, waarbij ze vanuit het idee van ecologisch burgerschap een toekomstgericht en dialogisch democratiemodel introduceert: een burgerparlement. (Sprekers worden nog aangekondigd).
 
Inschrijven
Wil je er graag bij zijn? Reserveer dan nu jouw plaats:
1. Stuur een mail met jouw naam en achtergrond naar info@oikos.be (plaatsen zijn beperkt).
2. Deelname aan de volledige reeks kost €40. Het boek 'Het Ecologisch Kompas' vormt een leidraad doorheen de opleiding en biedt een kader voor de toekomst. Binnen de opleiding kan je het boek aankopen voor €10. Je ontvangt het boek de eerste cursusdag.
Gelieve dit bedrag (€40 of €50) of over te schrijven op BE07 8901 5430 1466 (BIC: VDSPBE91) van Oikos vzw met als melding 'Groene Academie + naam'. Van zodra we de betaling ontvangen hebben is jouw inschrijving in orde.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op via info@oikos.be
Locatie Muntpunt in Brussel
Contact: info@oikos.be
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account