Carolyn Steel: How food shapes our lives
– ENG below –
Publieke lezing en discussie met gerenommeerd architect Carolyn Steel over voedsel en duurzaamheid.
Jullie zijn van harte uitgenodigd voor deze publieke lezing georganiseerd als onderdeel van een winterschool over duurzaamheid om samen na te denken over de toekomst van voedsel en de manieren waarop voedsel ons leven en de wereld om ons vormgeeft. Na een lezing van Carolyn Steel gaan we in gesprek over wat ‘Sitopisch denken’ kan betekenen in een specifieke Belgische context met Dirk Holemans (coördinator Oikos). Na afloop is er ook ruimte voor vragen van het publiek en de deelnemers aan de winterschool.
Over de lezing: Voedsel heeft invloed op bijna elk aspect van ons leven. Van hoe we ons voelen tot hoe we onze dag indelen, en van internationale politiek tot de manier waarop we onze huizen en steden ontwerpen: het belang van voedsel kan niet genoeg worden benadrukt. Toch is voor veel mensen vandaag de dag de relatie die we hebben met ons voedsel diepgaand verstoord. Gealarmeerd door de maatschappelijke en ecologische vernietiging die dit met zich meebrengt, roept de in Londen gevestigde architect Carolyn Steel op tot een serieuze heroverweging van de plaats en waarde die aan voedsel wordt gegeven in moderne kapitalistische samenlevingen.
Na haar reflectie op de ingewikkelde relaties tussen voedsel en steden in Hungry City, durft haar meest recente boek Sitopia te visualiseren hoe we onze manier van voedsel produceren en consumeren kunnen veranderen en zo de verloren kunst van goed eten kunnen herwinnen. Het begrip Sitopia, dat letterlijk ‘eetplek’ betekent (van het Griekse sitos, voedsel en topos, plaats), nodigt ons uit om nogmaals voedselvragen te centraliseren om de sociale en ecologische uitdagingen van vandaag aan te pakken.
De keynote en het gesprek worden in het Engels gehouden.
Planning: 16 januari
19:00 – deuren open
19:30 – keynote Carolyn Steel
20:15 – gesprek Carolyn Steel & Dirk Holemans + Q&A
21:00 – einde avond
Locatie: Auditorium Suzanne Lilar (Blandijnberg 2, 9000 Gent)
Routebeschrijving: https://humanitiesacademie.ugent.be/…/blandijn100gelijk…
Georganiseerd met steun van Doctoral Schools UGent, Green Office Ghent en Oikos
——————————————————————
ENG:
Public talk and discussion with renowned architect Carolyn steel on food and sustainability.
Join us at this special public event, organised as part of a weeklong winter school on sustainability, and think with us about the future of both food and the ways we let it shape our lives and the world around us. After a lecture by Carolyn Steel, we will engage in a discussion on what ‘Sitopic thinking’ can mean in a Belgian context with Dirk Holemans (Coordinator of Think Tank Oikos). Afterwards there will be time for questions from the audience and winter school participants.
About the public talk: Food impacts almost every aspect of our lives. From the way we feel to how we structure our day, and from international politics to the way we design our houses and cities: the centrality of food cannot be overstated. Yet, for many people today, the relationship we have with our foods is profoundly disturbed. Alarmed by the societal and environmental destruction this ensues, London based architect Carolyn Steel calls for a serious reconsideration of the place and value given to food in modern capitalist societies.
Following her reflection on the intricate relationships between food and cities in Hungry city, her most recent book Sitopia dares to envision how we can change our ways of producing and consuming foods, and thus regain the lost art of eating well. Literally meaning ‘foodplace’ (from the Greek sitos, food and topos, place), the notion of Sitopia invites us to once again centralise questions of food to address today’s social and environmental challenges.
The keynote and conversation will be held in English.
Timing: January 16
19:00 – doors open
19:30 – keynote Carolyn Steel
20:15 – conversation Carolyn Steel & Dirk Holemans + Q&A
21:00 – end
Location: Auditorium Suzanne Lilar (Blandijnberg 2, 9000 Gent)
Organised with support of Doctoral Schools UGent, Green Office Ghent and Oikos.