Denktank voor sociaal-ecologische verandering

Welkom bij Oikos

Thema’s zoals klimaatverandering, waardige jobs, klimaatvluchtelingen en een rechtvaardige economie zijn vandaag onmisbaar in het dagelijkse debat. Toch komen ze al te weinig aan bod. 

Ben je zoek naar een forum voor grondige reflectie en debat dat tegen de stroom durft ingaan? Maak dan kennis met Oikos Tijdschrift, waar inspirerende auteurs ingaan op een brede waaier aan sociaal-ecologische thema’s. Je ontdekt er een diversiteit aan artikelen over topics als nieuwe vormen van samenleven & wonen, inspirerende sociaal-economische modellen en de kracht van burgercollectieven.

Nieuws

Uitgelicht

Ecopolis: Hope Is Action – Kortrijk 30/09

‘Hoop moet je verdienen’ schrijft Greta Thunberg in Het Klimaatboek. Daarom gaat ECOPOLIS 2023 de uitdaging aan om hoopvol activisme aan te wakkeren. Hoe zet je bezorgdheid over klimaat en natuur om in engagement? Waar ligt de middenweg tussen naïviteit en doemdenken? ECOPOLIS 2023 komt op 30 september naar Kortrijk. Met het thema ‘Hope is Action’ wil Ecopolis bijdragen aan een betere wereld, zonder daarbij de vaak schrijnende realiteit te negeren en met extra aandacht voor stemmen die doorgaans niet

Lees verder »

Oikos tijdschrift 107

In Oikos 107 leest u Dirk Holemans over omgroei (degrowth), of hoe we de richting van onze economie radicaal moeten ombuigen. Hugo Duriex schrijft over het baanbrekende werk van Laura Conti, een Italiaanse verzetsstrijder, milieuactiviste, arts, politica en auteur. In een manifest beargumenteren Nnimmo Bassey, Breno Bringel, Liliana Buitrago, Madhuresh Kumar, Kavita Naidu, Vasna Ramasar en Maristella Svampa hoe de nieuwe wedloop naar essentiële mineralen om de hernieuwbare-energie-infrastructuur uit te bouwen, de koloniale relaties dreigt te herhalen. Myriam Dumortier schrijft over het belang van een scherpe Natuurherstelwet. Laat je inspireren door Kobe Tilley die het potentieel van onze tuinen belicht in de strijd tegen klimaatverandering en een hoopvol tuinenbeleid schetst. Bert Verleysen en Styn Grieten gaan in gesprek met Griet Bouwen over de verbindingen tussen de mens en de meer-dan-menselijke wereld. Met twee boekrecensies, gedichten van Elvis Peeters en twee interviews: met Bob Dockx, oprichter van het burgercollectief De Woongenoten, en met Kurt Declercq, Bart Schoovaerts, Sabine De Bock, Manu Pintelon en Pieter Verbeek, van het project DIALOOG.

Cadeau abonnement

Op zoek naar een origineel geschenk? Doe een abonnement cadeau voor slechts €20!

Steun Oikos denktank

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein – te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.