logo

  • Aral Balkan
  • Kate Raworth
  • Yochai Benkler
  • Vandana Shiva
  • Rob Hopkins
  • Michel Bauwens
  • Harald Welzer
  • Saskia Sassen
  • Tine Hens

Laatste bijdragen schrijversgemeenschap

Tim Jackson en Barbara Unmüssig over Welvaart zonder Groei 2.0

13 maart 2017 20:00 – 22:00
Location: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel, Brussel, België
Category: Evenementen denktank

 

Zeven jaar geleden vormde de publicatie van Welvaart Zonder Groei een mijlpaal in het duurzaamheidsdebat. Tim Jackson's uitdaging om de conventionele economie tegen het licht te houden en het streven naar exponentiële economische groei in vraag te stellen, lokten controversiële reacties uit en waren voer voor menig debat.

Terzelfdertijd dikte de kritiek op de vergroening van de bestaande economie aan. In hun boek Inside the Green Economy - Promises and Pitfalls stellen Barbara Unmüssig en co-auteurs dat de belofte van de Groene Economie om onophoudende groei te verzoenen met ecologische duurzaamheid een mythe is. We moeten daarentegen het debat rond de oplossing herpolitiseren en onze op groei gebaseerde business-as-usual in vraag stellen.

In de recent herwerkte uitgave van Welvaart zonder Groei heeft Jackson het over de post-growth economie. Hij exploreert topics als tewerkstelling, sociale investeringen, ongelijkheid en hoe zowel ecologische als financiële duurzaamheid te bereiken. Een essentiële visie voor maatschappelijke vooruitgang.

Unmüssig et. al. roepen op tot een radicale sociaal-en-ecologische transformatie ten aanzien van gevestigde machtsstructuren en plaatsen ze mensenrechten, sociale gelijkheid en ecologische rechtvaardigheid boven economische belangen.

Welvaart zonder Groei - 2de uitgave
Tim Jackson is een Brits ecologisch econoom, professor Duurzame Ontwikkeling aan de universiteit van Surrey en Directeur van het Centre for the Understanding of Sustainable Prosperity (CUSP).

Inside the Green Economy - Promises and Pitfalls (T. Fatheuer, L. Fuhr & B. Unmüssig)
Barbara Unmüssig is Voorzitter van de Heinrich Böll Stichting.  Haar werk focust op thema's als globalisering en internationaal klimaatbeleid, nationaal en internationaal genderbeleid en de promotie van democratie en conflictpreventie. 

Een co-productie van Oikos, 11.11.11 en Kaaitheater.

Inschrijvingen lopen rechtstreeks via het Kaaitheater.

Doneer

Wil je Oikos steunen als onafhankelijk platform? Dan kan door een bijdrage – groot of klein - te storten op BE29 0015 9877 0164 (BIC: GEBA BE BB) van Oikos vzw.

Over Oikos

Oikos wil een toonaangevend forum zijn voor de sociaal-ecologische tegenstroom. Oikos vertrekt vanuit de analyse dat het gangbare economische model ecologisch niet duurzaam is, en dat de emancipatie van velen in onze samenleving en de wereld nog lang niet voltooid is. Oikos behandelt alle dimensies van dit streven naar verandering: de onderliggende ethiek, de analyse van de bestaande toestand, de ontwikkeling van alternatieven en de politieke strategie.

Gratis proefnummer

Wil je graag een gratis proefnummer ontvangen van Oikos? Dat kan! Vul op deze pagina jouw gegevens in en wij sturen jou het laatste Oikos nummer als gratis proefnummer op.